UV-C dezinfekcija

Kaj je UV-C dezinfekcija?

 

 

Ultravijolično obsevanje (UV) je že od leta 1878 poznana in priznana dezinfekcijska metoda, ki uporablja ultravijolično (UV-C) kratkovalovno dolžino za uničenje ali inaktivacijo mikroorganizmov z uničevanjem nukleinskih kislin in njihove DNK. Na določenih valovnih dolžinah je UV mutagen za bakterije, viruse in druge mikroorganizme. Zlasti na valovnih dolžinah okoli 250 nm-270 nm UV prekinja molekulske vezi znotraj mikroorganizemske DNK.

 

Ultravijolično valovanje (kratica UV) je elektromagnetno valovanje z valovno dolžino, krajšo od valovne dolžine vidne svetlobe, vendar daljšo od valovne dolžine rentgenskih žarkov. Območje ultravijoličnega valovanja lahko razdelimo na »bližnje UV območje« (valovna dolžina 380–200 nm) ter »ekstremno« ali »vakuumsko UV območje« (200–10 nm). Pri preučevanju vpliva ultravijoličnega valovanja na okolje in zdravje človeka se pogosto območje razdeli na območje UV-A (380–315 nm), imenovano tudi dolgovalovno območje ali »črna svetloba«, UV-B (315–280 nm), imenovano tudi srednjevalovno območje, ter UV-C (280-100 nm), imenovano kratkovalovno ali »baktericidno« območje.

 


Kako UV-C tehnologija deluje?

 

Uporaba neposrednega sevanja je eden izmed najučinkovitejših načinov v  procesu dezinfekcije. SteriPro dezinfekcijska tehnologija s pomočjo nameščenih ultravijoličnih žarnic proizvaja visoko intenzivno ultravijolično svetlobo v celotnem razkuževalnem spektru, znanem kot UV-C. Pri delovanju robota SteriPRO se sprošča umetna UV-C svetloba z valovno dolžino 254 nm, kar predstavlja idealno valovno dolžino za motenje DNA mikroorganizmov.

UV-C energija prehaja skozi celične stene bakterij, virusov in bakterijskih spor. DNK, RNA in beljakovine v mikroorganizmu absorbirajo to intenzivno UV-C energijo, kar rezultira v poškodbah DNA mikroorganizmov na način, da se ne morejo reproducirati in tako postanejo neškodljivi. UV-C tehnologija je učinkovita proti večini bakterij, virusov in spor.

 

Dezinficiranje prostorov z UV-C tehnologijo izboljšuje varnost bolnikov. Z razgradnjo DNK mikroorganizmov nudi dodatno zaščito v tveganih okoljih ali območjih zdravstvenega varstva, ki jih sicer z ročnimi postopki čiščenja ne moremo zadostno očistiti. UV-C tehnologija deaktivira bakterije, viruse in glivične spore, zaradi česar jih naredi neškodljive. Tehnologija se primarno uporablja na območjih, kjer obstaja tveganje mikrobiološke kontaminacije.

 

Dezinfekcija z UV-C svetlobo lahko bistveno zmanjša kontaminacijo okolja in tako zaščiti naslednjega bolnika, nastanjenega v sobi za izolacijo. UV-C dezinfekcija se ne sme uporabljati samostojno, ampak je nadgradnja kemični dezinfekciji. Klinične študije so pokazale zmanjšanje okužb v bolnišnicah za 34,2 %, ob integriranju UV-C dezinfekcije v že utečen proces dezinfekcije vključenih bolnišnic.**

** Nathanael A. Napolitano MPH, Tanmay Mahapatra MBBS, Weiming Tang MD, PhD: The effectiveness of UV-C radiation for facility-wide environmental disinfection to reduce health care eacquired infections; American Journal of Infection Control 43 (2015) 1342-6.

 

Kako učinkovita je UV-C dezinfekcija

 

Učinkovitost je odvisna od časa/dolžine časovnega intervala, v katerem je mikroorganizem izpostavljen UV-C sevanju ter prav tako intenziteti in valovni dolžini direktnega UV-C sevanja.

Uspešnost dezinfekcije je odvisna tudi od velikosti in oblike prostora ter prisotnosti predmetov v prostoru, ki lahko mikroorganizmom omogočijo ˝zaščito˝ pred direktno izpostavljenostjo škodljivim UV-C valovom.

Pomembno je torej, da so mikroorganizmi dovolj časa izpostavljeni UV sevanju, kar zagotovimo s pravilno izračunanim časom, potrebnim za dezinfekcijo ter produkcijo izjemno močnega UV-C sevanja.

 

Povečanje učinkovitosti in intenzivnosti UV je mogoče doseči z uporabo refleksije. Aluminij ima najvišjo stopnjo odbojnosti v primerjavi z drugimi kovinami in je priporočljiv pri uporabi UV za dezinfekcijo. To pa je bil tudi razlog, da smo pri zasnovi robota SteriPRO uporabili materiale, ki omogočajo visoko refleksijo in s tem povečajo njegovo učinkovitost.

 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih